DUURZAAMHEID PLUS SOCIAL RETURN IN CULEMBORG
In Culemborg worden armaturen niet zomaar vervangen. Nee, in opdracht van de gemeente repareert en refurbisht BUROTETA armaturen die vroeger zo op de vuilnishoop zouden zijn beland. De werkzaamheden worden deels uitgevoerd door cliënten van Werkzaak Rivierenland. Over een bijzonder project.
Armaturen hebben een levensduur van gemiddeld vijftien tot twintig jaar. Maar in Culemborg wil de gemeente serieus werk maken van duurzaamheid: waarom armaturen weggooien als alleen het binnenwerk hoeft te worden gerepareerd of aan de buitenzijde alleen een nieuwe coating hoeft te worden aangebracht?
Om deze reden kwam BUROTETA bij de gemeente in beeld. Het bureau richt zich al sinds de oprichting in 2010 op een eigenzinnige manier op het aanbieden van duurzame oplossingen: armaturen niet weggooien, maar zoveel mogelijk oplappen. Het Tielse OVL-bureau neemt in Culemborg jaarlijks zo’n 200 armaturen onder handen door ze te repareren en/of op te poetsen. Hierbij worden de armaturen voorzien van energiezuinige LED-verlichting. Van de 3.700 lichtmasten op het grondgebied van de gemeente Culemborg draait inmiddels eenvijfde op LED.
Circulariteit
“Circulariteit is momenteel een niet te negeren item, ook als het gaat om openbare verlichting”, licht infratechnisch adviseur Erik Stroomberg toe. “Dat betekent dat je niet zonder meer nieuwe armaturen koopt zodra deze volgens de normen aan vervanging toe zijn, zoals tot een jaar of vier geleden de gewoonte was. In plaats hiervan kijk je naar manieren om de levensduur van de verlichting te verlengen. Bij BUROTETA zijn we uitgekomen op een mix van reparatie van het binnenwerk en het refurbishen van het buitenwerk. In een aantal gevallen ontkom je er natuurlijk niet aan om complete onderdelen of armaturen te vervangen.”
De gemeente Culemborg had enkele aanbieders van zogeheten retrofit-oplossingen op het oog. Uiteindelijk viel de keuze op BUROTETA. “We hebben alle partijen proefopstellingen laten doen waarbij wordt gekeken naar de optimale verlichtingssterkte bij zo min mogelijk energieverbruik. Ik moet zeggen dat de kwaliteit van de diverse lichtoplossingen dicht bij elkaar lag. BUROTETA kwam met de meest economische oplossing; de prijs is doorslaggevend geweest.”
Social return
Het mes van maatschappelijk verantwoord ondernemen snijdt aan meerdere kanten. Behalve een reductie van grondstoffen- en energieverbruik is er in Culemborg sprake van social return. Cliënten van Werkzaak Rivierenland, allemaal mensen met een aanzienlijke afstand tot de arbeidsmarkt, verrichten eenvoudige reparatie- of schoonmaakwerkzaamheden.
Stroomberg: “Er lopen in Culemborg al soortgelijke projecten zoals het herstellen van fietsen, divers schilderwerk of het repareren van meubels. In dit project zag ik kansen liggen om ook elektrotechnische werkzaamheden aan te bieden. Zodoende heb ik BUROTETA in contact gebracht met Werkzaak Rivierenland. Ongeveer tien cliënten maken de armaturen schoon, maar demonteren en monteren ook het binnenwerk. Het mes snijdt aan twee kanten: het levert de gemeente een besparing op de uitkeringen op, terwijl cliënten arbeidservaring opdoen en aan een gezond dag- en werkritme werken.”
Prijskaartje
Als het aan Stroomberg ligt blijft Culemborg ook in de toekomst zaken doen met BUROTETA. Als pluspunten somt hij op: korte lijnen, meteen antwoord op de vraag, afspraak is afspraak, meedenken met de klant, prima nazorg bij eventuele problemen. De vraag is echter in hoeverre de gemeente de komende jaren het huidige duurzaamheidsbeleid voortzet, zegt hij. “Het rücksichtlos vervangen van armaturen is vaak goedkoper dan het refubishen. De laatste oplossing is namelijk tamelijk arbeidsintensief. Het kapotte armatuur wordt verwijderd, vervolgens gerepareerd en er wordt ook een tijdelijk vervangend armatuur geplaatst. Met andere woorden: aan duurzaamheid hangt een prijskaartje. De vraag is of de gemeenteraad in de toekomst dit er voor over blijft hebben.”
‘Circulariteit is momenteel een niet te negeren item, ook als het gaat om openbare verlichting’